Chłodnik ogórkowo-jogurtowy z orzechami włoskimi

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on telegram
zupa chłodnik z orzechami włoskimi

Jest lekka, zdrowa i bardzo smaczna. Idealna na lato, ale też na cieplejsze jesienne dni. Zupa przypadnie do gustu każdemu. Im więcej oliwy dodamy do tej zupy, tym będzie ona bogatsza. A jeśli lubimy opcję fit zawsze możemy dodać do niej więcej zimnej wody.

Czas przygotowania: 10 minut + czas schładzania
Przepis na 8 porcji

Składniki do zupy:

  • 600 g obranego i posiekanego ogórka
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki posiekanych liści mięty
  • 3 łyżki posiekanych liści kopru
  • szczypta płatków chili
  • liście z 5 gałązek estragonu
  • 50 g czerstwego grubego białego wiejskiego chleba, bez skórki, podarte
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 200 g jogurtu tureckiego lub greckiego
  • 85 ml oliwy extra vergine
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki octu balsamicznego białego

Składniki do dekoracji:

  • garść rodzynek
  • nieopryskane płatki róż (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Jeśli podajesz zupę z rodzynkami, włóż je do małej miseczki i zalej przegotowaną wodą. Pozostaw na 30 minut, a następnie odcedź.
  2. Wszystkie składniki na zupę wrzuć do blendera, w razie potrzeby rób to partiami. Upewnij się, czy wszystkie składniki są dobrze zmiksowane.
  3. Na samym końcu zupę dobrze schłodź. Podawaj w małych miseczkach z rodzynkami, posiekanymi orzechami włoskimi, kawałkami ogórka, koperkiem i płatkami róży (opcjonalnie).

Smacznego! 🙂

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on telegram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne