Zupa z kurczaka z czerwoną soczewicą.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on telegram
zupa z kurczaka z ciecierzycą

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka bez kości i skóry
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryka chili
  • 350 g czerwonej soczewicy
  • 2 – 3 łyżki mąki pszennej
  • 700 ml rosołu z kurczaka
  • pęczek świeżego tymianku
  • liść laurowy
  • sok z jednej cytryny
  • łyżeczka mielonej słodkiej lub wędzonej papryki, wg. uznania
  • sól do smaku wg, uznania
  • pieprz do smaku wg. uznania
  • 4 kromki białego pieczywa
  • 100 g sera cheddar lub gruyere.

Wykonanie:

  1. Czosnek pokroić w drobne plasterki.
  2. Cebulę drobno posiekać.
  3. Czerwoną paprykę pokroić w plasterki.
  4. Paprykę chili drobno pokroić.
  5. Filety z kurczaka pokroić w małą kostkę.
  6. W większym rondlu rozgrzać 4 łyżki oliwy, wrzucić kurczaka i mieszając smażyć do zrumienienia.
  7. Dodać czosnek, czerwoną paprykę i chili, dusić razem ok. 5 min., mieszając od czasu do czasu.
  8. Soczewicę umyć pod zimną, bieżącą wodą i dobrze odcedzić, dodać do kurczaka.
  9. Do całości dodać mąkę, dobrze wymieszać.
  10. Wlać rosół z kurczaka.
  11. Zupę zagotować, dodać zioła, sok z cytryny, mieloną paprykę, sól i pieprz.
  12. Zmniejszyć ogień i przykryć rondel, gotować 40 – 50 min., od czasu do czasu mieszając, aż kurczak i soczewica będą miękkie.
  13. Na patelnię wlać pozostałą oliwę, zrumienić na niej grzanki.
  14. Upewnić się, czy zupa jest odpowiednio przyprawiona, w razie potrzeby dodać ziół lub przypraw.
  15. Wyjąć i wyrzucić z zupy tymianek i liść laurowy.
  16. Rozlać zupę do ogrzanych misek, posypać startym serem i grzankami, podawać na gorąco.
  17. Smacznego.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on telegram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne