Zupa z kurczaka z czerwoną soczewicą.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on telegram
zupa z kurczaka z ciecierzycą

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka bez kości i skóry
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryka chili
  • 350 g czerwonej soczewicy
  • 2 – 3 łyżki mąki pszennej
  • 700 ml rosołu z kurczaka
  • pęczek świeżego tymianku
  • liść laurowy
  • sok z jednej cytryny
  • łyżeczka mielonej słodkiej lub wędzonej papryki, wg. uznania
  • sól do smaku wg, uznania
  • pieprz do smaku wg. uznania
  • 4 kromki białego pieczywa
  • 100 g sera cheddar lub gruyere.

Wykonanie:

  1. Czosnek pokroić w drobne plasterki.
  2. Cebulę drobno posiekać.
  3. Czerwoną paprykę pokroić w plasterki.
  4. Paprykę chili drobno pokroić.
  5. Filety z kurczaka pokroić w małą kostkę.
  6. W większym rondlu rozgrzać 4 łyżki oliwy, wrzucić kurczaka i mieszając smażyć do zrumienienia.
  7. Dodać czosnek, czerwoną paprykę i chili, dusić razem ok. 5 min., mieszając od czasu do czasu.
  8. Soczewicę umyć pod zimną, bieżącą wodą i dobrze odcedzić, dodać do kurczaka.
  9. Do całości dodać mąkę, dobrze wymieszać.
  10. Wlać rosół z kurczaka.
  11. Zupę zagotować, dodać zioła, sok z cytryny, mieloną paprykę, sól i pieprz.
  12. Zmniejszyć ogień i przykryć rondel, gotować 40 – 50 min., od czasu do czasu mieszając, aż kurczak i soczewica będą miękkie.
  13. Na patelnię wlać pozostałą oliwę, zrumienić na niej grzanki.
  14. Upewnić się, czy zupa jest odpowiednio przyprawiona, w razie potrzeby dodać ziół lub przypraw.
  15. Wyjąć i wyrzucić z zupy tymianek i liść laurowy.
  16. Rozlać zupę do ogrzanych misek, posypać startym serem i grzankami, podawać na gorąco.
  17. Smacznego.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on telegram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne