5 najlepszych naturalnych antybiotyków – dla ochrony żołądka, jelit, oskrzeli, zatok i gardła

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on telegram

Pamiętajmy o tym, że niektóre zioła, przyprawy, warzywa zawierają nawet kilkanaście dobroczynnych substancji. Warto wykorzystać ich moc, nie potrzeba skomplikowanych procedur i specjalnej aparatury. Oto 5 dobroczynnych, naturalnych antybiotyków:

1). Herbatka z czosnku – to pikantne warzywo pomoże zwalczyć infekcję, szczególnie w obrębie płuc i jelit. Przygotujmy: 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę miodu naturalnego, 1 łyżeczkę soku z cytryny. Aby uzyskać herbatkę: obierzmy czosnek i zalejmy niewielką ilością wody, aby rozmiękł; rozgniećmy ząbek widelcem, zalejmy filiżanką gorącej (ale nie wrzącej) wody; po chwili dodajmy miód oraz cytrynę. Profilaktycznie pijmy 1 raz dziennie, leczniczo – 2 razy.

2). Octowy tonik – dodaje sił i pobudza układ odpornościowy do pracy. Przygotujmy 700 ml ekologicznego octu jabłkowego, po 1/4 szklanki posiekanego czosnku, cebuli i imbiru, po 2 łyżki utartego świeżego chrzanu i sproszkowanej kurkumy, 2 papryczki chili, 1/4 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Aby otrzymać tonik: dokładnie wymieszajmy stałe składniki, przełóżmy do słoika, zalejmy octem, zakręćmy, odstawmy na 2 tygodnie czasu do ciemnego chłodnego miejsca; codziennie wstrząsajmy słoikiem; przecedźmy do butelki z ciemnego szkła. Stosujmy rano i wieczorem po 1 łyżce toniku rozpuszczonego w kieliszku wody.

3). Złote mleko – to naturalny pogromca bakterii Helicobacter, która naraża nas na chorobę wrzodową. Przygotujmy: 1 łyżeczkę pasty z kurkumy, 250 ml mleka roślinnego (na przykład owsianego), szczyptę mielonego czarnego pieprzu, 1 łyżeczkę masła klarowanego, obrany i starty na tarce kawałek imbiru (długości około 3 cm), miód naturalny (do smaku). Aby przygotować napój: podgrzejmy mleko, dodajmy pastę z kurkumy, pieprz, tłuszcz, imbir, dobrze wymieszajmy; osłódźmy miodem; przecedźmy. Stosujmy 1 raz dziennie – najlepiej wieczorem.

4). Pasta z kurkumy – posiada silne właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Przygotujmy: 2-3 łyżki sproszkowanej kurkumy (najlepiej ekologicznej), trochę ponad 1/2 szklanki wody, 2-3 łyżki mielonego czarnego pieprzu oraz 2-3 szczypty suszonego imbiru. Aby przyrządzić pastę: doprowadźmy wodę do wrzenia, dodajmy kurkumę, pieprz, imbir; ciągle mieszając (aby zapobiec przypaleniu), trzymajmy na ogniu do momentu, aż utworzy się pasta (co powinno nastąpić po 7-8 minutach czasu); jeśli wyda się nam za rzadka, dodajmy kurkumy, jeśli za gęsta – wody; przełóżmy pastę do słoika i trzymajmy w lodówce. Przy bólu gardła i zaleganiu flegmy w oskrzelach odmierzmy 1/2 łyżeczki pasty i uformujmy z niej kulkę. Umieśćmy ją na języku i połknijmy, popijając ciepłą wodą. Stosujmy kilka razy dziennie. Aby zapobiec wiosennym bólom żołądka, wykorzystajmy pastę do przygotowania złotego mleka.

5). Cebulowa inhalacja – idealna przy zapaleniu zatok. Przygotujmy: 1 dużą cebulę. Aby uwolnić lecznicze olejki eteryczne: obierzmy cebulę i przekrójmy na pół (w poprzek). Zbliżmy do nozdrzy połówki warzywka (wewnętrznymi stronami) i przez co najmniej 5 minut wdychajmy nosem cebulową woń. Zabieg powtarzajmy 2-3 razy dziennie.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on telegram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne